Příběh Matěje a Honzy

Portrét Matěje

Matěj

Věk: 27
Střední škola: Tam kam chodil Honza
Pozice: Pomocný rekuperátor Vitamínu C


„Jsem „ajťák“ naplňující skoro všechny stereotypy a na škole podle toho můj životní styl vypadal. Probdělé noci, sladkosti a plastové lahve s obarvenou přeslazenou vodou. Chtěl jsem změnu, ale nenašel jsem moc alternativ. Nejsem zrovna „čajový typ“, džusy jsou náročné na přípravu, pro studenta trochu drahé a tehdejší nabídka sirupů neviděla čerstvé ovoce ani z rychlíku.“

„Začal jsem si tak dělat do zásoby vlastní sirupy, a protože jsem extrémní metodik, veškeré postupy a poměry jsem si přesně zapisoval. Tak vznikaly naše první receptury, které jsme časem dovedli k dokonalosti. Na tu dobu pokusů v mini kuchyni mého prvního studentského bytu moc rád vzpomínám.“

Portrét Honzy

Honza

Věk: 27
Střední škola: Stejná jako Matěj
Pozice: Třídič nepotřebných myšlenkových vláken


"Do všeho jdu po hlavě a důsledky moc nedomýšlím. Na to mám Matěje. Tajně si myslím, že moje nápady změní svět, tak ho jimi vydatně zásobuji. Ostatně s Matějem jsme se nikdy nenudili — zkoušeli jsme event management i produkci studentských filmů. "

"Při škole jsem si přivydělával jako číšník, takže když Matěj přišel s nápadem vyrábět ovocné sirupy, neváhal jsem ani minutu. Limonády v restauracích chutnaly spíše po chemii než po ovoci, nebo je pro jistotu neměli ani v nabídce. To jsme chtěli s našimi sirupy změnit. Práce s ovocem mě hrozně baví, brzy nezůstane jen u sirupů."

2
kamarádi
13
let přátelství
1
vize

Matějovo a Honzovo nadšení bylo obrovské, plány megalomanské, podnikatelské začátky krušné…

Po nocích vaříme sirup

Kluci začali s výrobou v pronajaté kuchyni v jedné pražské restauraci. V noci, když restaurace zavřela, obsadili sporáky ovocem a až do svítání bublaly na plotnách první várky sirupů. Zatím ještě bez názvu a značky. Nejprve bylo potřeba vyladit receptury, a až když byli kluci s finálním výrobkem 100% spokojení, přišel na řadu branding. Neměli žádné poradce, marketingové specialisty, technology ani obchodní zástupce. Vše si dělali sami a museli se taky hodně naučit — někdy stylem pokus-omyl, častěji ale pečlivým studiem zákonů a vyhlášek. Sledovali ostatní při práci a snažili se pochytit ty nejlepší triky při zpracování ovocných a zeleninových šťáv.

„Začátky byly hodně náročné. V noci jsme navařili sirupy, dopoledne oběhali potenciální klienty s nabídkou produktů a po nocích doháněli různou administrativu okolo.“ Honza

Dáváme ovoci a zelenině druhou šanci

Hlavní důraz kluci kladli a pořád kladou na vstupní suroviny. Rozhodující byla kvalita, ale řešil se i původ ovoce — co roste v České republice odebíráme z českých farem. Nejdříve to byla kila, později desítky a stovky kil a brzy rovnou celé tuny. A potom přišel zlom.

14
litrů v prvních várkách
26
tun ovoce každý rok
350
litrů v dnešních várkách

Při návštěvě jednoho z dodavatelů ovoce Matěj s Honzou zjistili, jak velké množství ovoce a zeleniny skončí v kontejnerech jen kvůli vadnému vzhledu, přezrálosti nebo špatnému plánování dodávek. Rozhodli se, že tyto suroviny využijí pro své sirupy. Zabrání tak plýtvání potravinami a zároveň minimalizují svůj vlastní odpad.

87
probdělých nocí
10 275
zrecyklovaných lahví

K tak velkému úkolu však byla potřeba expanze. Kluci, stále sami a bez cizího kapitálu, našli nové výrobní prostory, které splňují přísné podmínky na zpracování velkého množství ovoce.

3
velikosti lahví
9
příchutí sirupu
radosti

Rosteme…

Po přestěhování do nových prostor už mezi klienty nepatřily jen gastro podniky, ale začali se objevovat malí odběratelé a přímí konzumenti, kterým domácí sirupy zachutnaly. Matěj a Honza spustili e-shop a pověst jejich sirupů se začala postupně šířit mezi zákazníky. Kluci dodnes objíždí food festivaly a povídají si s návštěvníky, aby zjistili, co jim chutná a jak mohou své produkty ještě vylepšit.

"Nikdo nás nikdy netlačil do snížení kvality kvůli zisku, nebyl kdo, vždy jsme si vše dělali sami" Matěj

A kde jsme teď?

Dnes patři produkty Matěj a Honza ve své kategorii mezi nejkvalitnější na trhu. Tuny ovoce a zeleniny, které by zbytečně skončily na skládkách, jsou smysluplně (a chutně) zužitkovány. Produktová řada se stále rozšiřuje a míst, kde je možné sirupy Matěj a Honza zakoupit, stále přibývá. A ve středu toho všeho pořád dva kluci, Matěj a Honza, ponoření do své vášně, pořád na plný pecky!

Matěj a Honza od sirupu